Roborock Saros Z70, Robot kollu robotun testi

BirCicek

New member
Resmi olarak 20 Mayıs 2025'te İtalya'da piyasaya sürülen Roborock Saros Z70, sektördeki en yenilikçi tekliflerden biri olarak öne çıkıyor. Resmi Roborock dükkanında ve Amazon'da (1.799 Euro'ya tırmanmayı amaçlayan) 2 Haziran'a kadar geçerli olan 1.699 Euro'ya eşit bir lansman fiyatı ile yeni robot vakum süpürgesi ve pazarın yıkanması, gelişmiş teknolojilerin bir kombinasyonu, itme otomasyonu ve mutlak bir yenilikler sunuyor: geri çekilebilir bir robotik kolu, yerden toplama mümkün. Bu tam olarak, daha önce hiç görülmeyen bir cihazda, Saros Z70'i sembolik bir ürün haline getiren bu unsurdur. Çorap, mendil veya terlik gibi küçük nesneleri tanıyabilen ve yetiştirebilen mekanik kol, otonom temizleme bağlamında kavramsal bir dönüm noktasını temsil eder. Mevcut uygulamanın, nesnelerin sert yüzeylerde açıkça görülebilmesi ve duvarlara çok yakın olmaması gibi bazı sınırlamaları olmasına rağmen, işlevsellik zaten operasyoneldir ve ideal koşullarda düzgün çalışır. Roborock ayrıca, tanınabilir nesnelerin aralığını genişletmek için gelecekteki yazılım güncellemelerine söz verdi ve sistemin verimliliğini daha da artırdı.

Bu yeniliğin yanında, Saros Z70, birinci sınıf bir robottan beklenen tüm özellikleri birleştiriyor. Sektördeki en yüksek olanlar arasında 22.000 PAS, geleneksel LiDAR yerine TOF sensörlerine dayanan gelişmiş bir navigasyon sistemi (Staright 2.0) ve halılardan kaçınmak için rolü kaldırabilen çift dönen pedli bir yıkama sistemi sunar. Şarj ve yönetim istasyonu en eksiksiz aralar arasındadır: toz tankını otomatik olarak boşaltır, sıcak giysileri yıkar ve kurutur ve su ile şarj edin ve iç tankı temizleyin. Ayrıca, gerçek zamanlı olarak görüntü gönderme olasılığı ve programlanabilir devriyelerle uygulanabilen bir iç video gözetim işlevi de içerir. Tasarım bakış açısından, Saros Z70 kendini iyi ve modern bir estetik ile sunar. Lidar taretinin yokluğu sayesinde makine gövdesi kompakttır ve temel modül, çok sayıda tank ve fonksiyonel odaya barındırırken zarif bir profil tutar. Android ve iOS için mevcut olan Roborock uygulaması, kullanıcıyı ilk yapılandırmada, odaların haritalandırmasında ve temizlik yönetiminde çok çeşitli özelleştirmeler sunan adım adım yönlendirir.

Testler sırasında, robot navigasyonda kendisini kesin ve metodik gösterdi ve yumuşak yüzeylerde iyileştirme alanı olsa bile en yaygın engellerden kaçındı. Pil, 110 dakikadan fazla bir özerkliği garanti etti, bir seansta orta ölçekli daireleri kapsayacak kadar fazlasıyla. Dönen giysiler ve sıcak temizleme ile yıkama sistemi, genellikle etkili davranışları vurguladı. Bununla birlikte, çok lokalize noktaların varlığında, robot doğrudan onlarla yüzleşmekten ziyade onlardan kaçınma eğilimindedir, muhtemelen kiri kötüleştirmemek için ihtiyatlı bir algoritma tarafından dikte edilen bir seçim. Robotik kol, ana cazibe olmasına rağmen, hala olgunlaşma aşamasındadır. Optimal kullanımı için koşullar spesifiktir ve bazen günlük yaşamda çok pratik değildir, ancak teknik taban sağlamdır ve Roborock'un bir sonraki güncellemelerde oluşturabileceği bir platformu temsil eder. Uygulama çalışmaları yoluyla manuel kol kontrolü ve belirli bir sabır ve hassasiyet gerektirse bile görsel olarak büyüleyicidir.

Roborock Saros Z70 Kahraman 1024x614.jpg

Sonuç olarak, Roborock Saros Z70, ilk olarak yerli robot kavramını yeniden tanımlayabilecek bir teknoloji tanıtan bir cihazdır. Bugün ana yeniliği belirleyici olmaktan daha umut verici olsa da, robot tam, yetenekli ve iyi bir ürün olmaya devam ediyor. Teknoloji meraklıları için ve işlevsellik ve otomasyon açısından maksimum olanlar için Saros Z70, ilk tanıtım fiyatı ışığında da ilginç bir yatırımı temsil ediyor. Bunun yerine, temizlikte saf verimliliği tercih edenler daha dengeli alternatifler bulabilirler, ancak neredeyse aynı derecede vizyoner.