Kedim Az önce Bana Vurdu mu? Evcil Hayvan Çevirisinde Bir Macera

Beykozlu

New member
Kedim gerçek bir gevezeliktir. Momo acıktığında ve doyduğunda, alınmak istediğinde ve indirilmek istediğinde, odadan çıktığımda veya odaya girdiğimde veya bazen gerçek bir sebep yokmuş gibi göründüğünde miyavlayacak. hiç.

Ama o bir kedi olduğu için aynı zamanda işbirlikçi değildir. Bu yüzden, Momo’nun miyavlarını sade İngilizceye dönüştürmeyi vaat eden bir mobil uygulama olan MeowTalk Cat Translator’ı indirdiğim an, hemen ayağa kalktı. İki gün boyunca bir ses istemeye çalıştım ve başarısız oldum.

3. Gün, çaresizlikten, akşam yemeğini yerken onu almaya karar verdim, bir protesto ulumasını ortaya çıkarması garantili bir kesinti. Tam o sırada Momo feryat etti. Uygulama sesi işledi, ardından Sara Lee için bir reklam oynattı, ardından bir çeviri yaptı: “Mutluyum!”

şüpheliydim. Ancak MeowTalk, yaklaşık bir hafta sonra, dört günlük bir geziden döndüğümde daha makul bir çeviri sağladı. Beni görünce, Momo miyavladı ve ardından mırıldandı. Uygulama, “Seni görmek güzel” diye tercüme etti. Sonra: “Dinlenmeme izin ver.” (Premium hesaba geçtikten sonra reklamlar kayboldu.)

Hayvanlarla sohbet etme dürtüsü çok eskidir ve akıllı telefonların en iyi dostlarımız olduğu zamandan çok öncelere dayanmaktadır. Bilim adamları büyük maymunlara işaret dili öğrettiler, gri papağanlarla sohbet ettiler ve hatta şişe burunlu yunuslara İngilizce öğretmeye çalıştılar. Evlerimizi paylaştığımız ancak ortak bir dili olmayan evcil hayvanlar özellikle cazip hedeflerdir. TikTok beslemem, “dışarıda”, “çizgiler” ve “seni seviyorum” gibi önceden kaydedilmiş cümleleri çalan ses düğmelerine basmayı öğrenen bir koyun köpeği olan Bunny’nin videolarıyla dolup taşıyor.

MeowTalk, hayvan iletişiminin kodunu çözmek için ek zekaları (makine öğrenimi algoritmaları) kullanmaya yönelik artan ilginin bir ürünüdür. Fikir göründüğü kadar uzak değil. Örneğin, büyük veri kümelerinden kalıpları çıkarabilen makine öğrenimi sistemleri, kemirgenlerin mutlu olduklarında çıkardıkları gıcırtılarla sıkıntıda olduklarında çıkardıkları gıcırtıları ayırt edebilir.

Aynı ilerlemeleri yaratık yoldaşlarımıza uygulamak bariz bir çekiciliğe sahip.

MeowTalk’un kurucusu Javier Sanchez, “Kedilerin ne dediğini anlamaya ve onlara ses vermeye çalışıyoruz” dedi. “Bunu, insanların kedileriyle daha iyi ve daha güçlü ilişkiler kurmalarına yardımcı olmak için kullanmak istiyoruz” diye ekledi.

Bana göre, üç türden bir evde bir hayvansever – huysuz kedi Momo, isteksizce aşırı hevesli köpek Watson ile yer paylaşıyor – bir evcil hayvan çeviri uygulaması fikri baştan çıkarıcıydı. Ancak MeowTalk’ın yaratıcıları bile hala çözülmesi gereken birkaç tuhaflık olduğunu kabul ediyor.

‘Meowsic’ yapmak

Bir miyav çokluk içerir. Henüz bilimsel bir dergide yayınlanmayan yakın tarihli bir araştırmaya göre, kedilerin en iyi zamanlarında – örneğin bir kedi beslendiğinde – miyavlar kısa ve tiz olma eğilimindedir ve artan tonlamalara sahiptir. Ancak en kötü zamanlarda (bir kedi taşıyıcısına hapsolmuş), kediler genellikle sıkıntılarını düşen tonlamalara sahip uzun, düşük perdeli miyavlamalarla belli ederler.

Meowsic adlı bir araştırma projesinin bir parçası olarak çalışmayı yöneten İsveç’teki Lund Üniversitesi’nde fonetikçi olan Susanne Schötz, “Farklı şeyleri işaret etmeye çalıştıklarında miyavlarında farklı melodi türlerini kullanma eğilimindeler” dedi.

Milano Üniversitesi’nden bilgisayar bilimcisi Stavros Ntalampiras, 2019 yılında yaptığı bir çalışmada, algoritmaların kedilerin üç durumda yaptığı miyavları otomatik olarak ayırt edebildiğini gösterdi: fırçalanırken, yemek beklerken veya evde yalnız kaldıktan sonra. garip bir ortam.

Çalışma ortaya çıktıktan sonra kurucuları Dr. Ntalampiras’ı görevlendiren MeowTalk, çeşitli bağlamlarda yapılan kedi seslendirmelerini tanımlamak için algoritmalar kullanarak bu araştırmayı genişletiyor.

Yapay Zeka Hakkında Devamını Oku

• Adım Atmak: Yapay zekada ilerlemenin altın çağındayız. Teknoloji köşe yazarımız, potansiyelini ve risklerini ciddiye almaya başlamanın zamanının geldiğini yazıyor.
  • Fotoğraf İzleme: Google’ın, çocukların kötüye kullanılan resimlerini tespit etmek için otomatik bir aracı vardır. Ancak sistem bunu yanlış anlayabilir ve sonuçları ciddi olabilir.
  • Şekilleri Tahmin Etme:2020’de proteinlerin şeklini tahmin edebilen bir teknolojiye sahip olan bir laboratuvar, şimdi bilimde bilinen hemen hemen her protein için tahminler yayınladı.
  • Bu İnsanlar Gerçek mi?Bir bilgisayarın sahte yüzler oluşturmasının ne kadar kolay olduğunu anlamak için kendi yapay teknoloji sistemimizi yarattık.
Uygulama, kedi ifadelerini gerçek zamanlı olarak algılar ve analiz eder, her birine mutlu, dinlenme, avlanma veya “çiftleşme çağrısı” gibi geniş bir şekilde tanımlanmış bir “niyet” atayarak. Daha sonra, Momo’nun kuşatılmış “Dinlenmeme izin ver” gibi, algıladığı amaç ne olursa olsun, konuşma amaçlı, sade bir İngilizce “çevirisi” görüntüler. (Tuhaf bir şekilde, bu çevirilerin hiçbirinde “beni hemen beslemezsen bacağını çiğneyeceğim” ifadesi yer almıyor.)

Kredi… miyav konuşması
Kredi… miyav konuşması

Kurucular, MeowTalk’ın topladığı sesleri algoritmalarını iyileştirmek ve performansını artırmak için kullandığını ve evcil hayvan sahiplerinin, uygulama yanlış yaparsa anında geri bildirim sağlayabileceğini söyledi.

2021’de MeowTalk araştırmacıları, yazılımın genel olarak yüzde 90 doğrulukla dokuz amacı ayırt edebildiğini bildirdi. Ancak uygulama, sonuçlara göre “mutlu” ve “acı” kelimelerini nadiren karıştırmıyor, bazılarını diğerlerinden daha iyi tanımlıyordu.

MeowTalk kurucusu Sergei Dreizin, bir kedi çeviri uygulamasının doğruluğunu değerlendirmenin zor olduğunu söyledi. “Kedinizin ne istediğini gerçekten bildiğinizi varsayıyoruz” dedi.

Uygulamanın, reklamı yapılan gibi, özellikle mırlamayı tespit etmede iyi olduğunu gördüm. (Öyleyse ben de öyleyim.) Ama her kategorideki çağrıların ne anlama geldiğini belirlemek – eğer tutarlı bir anlam taşıyorlarsa – aslında kedilerle iletişim kurmanın bir yolu olmadan çok daha zor. (22’yi yakala?)

Sonuçta, kedilerin çok çeşitli durumlarda yaptığı mırıldanmanın kesin amacı belirsizliğini koruyor. Ancak MeowTalk, mırlamayı “dinlenme” olarak yorumlar.

“Ama samimi olmak gerekirse,” dedi Bay Sanchez, “bunun anlamı olabilir. …” diye tekrarladı. “Ne anlama geldiğini bilmiyoruz.”

Zaman zaman MeowTalk’ın konuşma çevirileri çantasını rahatsız edici buldum. Bir anda Momo’nun sesi, üstü kapalı bir metin mesajına yanıt veren bir kolej tanıdık gibi geldi: “Sadece ürpertici!” Bir diğerinde Viktorya dönemi kahramanı oldu: “Aşkım, ben buradayım!” (Bu, nişanlımı kediye “aşkım” diye hitap etmeye teşvik etti ve bu da rahatsız ediciydi.) Bir öğleden sonra Momo’yu yerden kaldırdım ve miyavladığında telefonuma baktım: “Hey bebeğim, özel bir yere gidelim! ”

“Hey bebeğim, özel bir yere gidelim!”

Dr. Ntalampiras, “Birçok çeviri kullanıcıya yaratıcı bir şekilde sunuluyor” dedi. “Bu aşamada saf bilim değil.”

Dr. Schötz, yıllar içinde birçok kedi çeviri ürünü gördüğünü, ancak kendisini gerçekten etkileyen bir ürün bulamadığını söyledi. “Gerçekten işe yarayan bir şey görmeyi dört gözle bekliyorum çünkü bu harika olurdu” dedi.

Bu arada Bay Sanchez, yakaladığı miyavlamaların kayıtlarını saklayan uygulama için beklenmedik bir kullanım bulan kullanıcılardan da haber aldığını söyledi: hayvanları öldükten sonra bu kayıtları dinlemek. “Çok büyülü bir deneyim, “dedi.

deşifre köpekler

Köpeklerin yakında kendi günleri olabilir. Arizona merkezli bir start-up olan Zoolingua, köpeklerin seslerini ve beden dilini analiz edecek, yapay zeka destekli bir köpek tercümanı yaratmayı umuyor.

Akademik kariyerinin çoğunu çayır köpeği iletişimi üzerine çalışarak geçiren Zoolingua’nın kurucusu ve CEO’su Con Slobodchikoff, köpek sahiplerinin bu konsept konusunda ezici bir şekilde hevesli olduklarını söyledi. “Köpeğinizle aranızdaki iyi iletişim, köpeğinizle harika bir ilişkinizin olması demektir” dedi. “Ve birçok insan köpeğiyle harika bir ilişki kurmak istiyor.”

(Ama herkes değil, diye ekledi: “Küçük bir azınlık, ‘Köpeğimin benimle ne iletişim kurmaya çalıştığını gerçekten bilmek istediğimi sanmıyorum çünkü belki de köpeğim benden hoşlanmıyor’ diyor.)

Yine de, Barnard College’da köpek bilişi uzmanı olan Alexandra Horowitz, karmaşık algoritmaların bile kritik gerçek dünya bağlamını ve ipuçlarını kaçırabileceğini söyledi. Örneğin, köpek davranışlarının çoğu koku tarafından yönlendirilir. “Bunun kapsamını kendimiz bilemezken bu nasıl tercüme edilecek?” Dr. Horowitz bir e-postada söyledi.

Bununla birlikte, hayvanların ne “söylediğini” anlama arzusu azalacak gibi görünmüyor. Dünya, özellikle son birkaç yılda yalnız bir yer olabilir. Diğer canlılarla, diğer türlerle bağlantı kurmanın yeni yollarını bulmak çok ihtiyaç duyulan bir merhem olabilir.

Şahsen, köpeğimin gerçekten dışarı çıkması gerekip gerekmediğini veya sadece komşunun kuşlar için ekmek koyup koymadığını görmek isteyip istemediğini bilmeme yardımcı olabilecek bir uygulama için en az iki rakamı tısladım. (Belki de gerçekten ihtiyacım olan şey bir köpek yalanı tespit uygulamasıdır.) Şimdilik sadece kendi muhakeme gücümü ve gözlem gücümü kullanmam gerekecek.

Sonuçta, Dr. Horowitz, evcil hayvanlarımızın zaten bizimle sürekli iletişim halinde olduğunu belirtti. “Kendi köpeğimin iletişimini öğrenmek benim için çok daha ilginç,” dedi, “özellikle belirli insanlar ve belirli hayvanlar arasında oluşan kendine özgü özellikleri, bir uygulamanın yapabileceğini iddia etmekten çok daha ilginç – presto! — hepsini tercüme et.”